Kada tražiš…

Pain-knuckle-tattoo_stevendepolo_Flickr

Poniznost, koju djelima koja činimo, mora biti tisuću puta manja od samo jednog kratkog, udisaju jednakom, trenutku koji označava odsjaj krune našeg svevišnjeg. Pa i onima kojima služimo. Tako nas barem drevne mudrosti uče. Da li treba ponekad biti sebičan? Dozvoliti umu da ga ego nadvlada, te da taj značajan tren zanemarimo zbog povrijeđenosti istog ili vlastitog samopouzdanja koje nam je poljuljano, jer se osjećaj srama bori da iznikne i pokrene osvetoljubivost u nama? Iako trivijalno i banalno ponekad to biva, ne postoji ništa u materijalnom svijetu što nam može toliko ovladati umom kao što je to povrijeđen ponos, ego, taština, ili koju god manifestaciju nam servirala naša svijest, naš um – razum, koja je teško i riječima opisati. U tim trenucima svijet više nije šaren, kao ni ljudi koji ga takvim čine. Tada postane bezlično i crno bijelo, i moguća su samo dva ishoda: potpuno zatvaranje i potiskivanje, u konkretnom slučaju, događaja ili njih više; ili borba za ponovnim ovladavanjem samopouzdanja najgorim činom koji tvori ekstremnu suprotnost prvobitnog izbora, osvetoljubiva borba koja ne poznaje kraj, machiavellističan pristup koji do zadnjeg osjećaja zadovoljstva potpuno opravdava njezino ime – odmazda.

Dobro je činiti dobro, ali je turobno zadovoljstvo u činu suprotnom onomu koji je predstavnik dobra. Ne zalazim u toliko mračne odaje sebe, kod konkretnog slučaja, jer smatram da to niti ne zavrjeđuje. Zbog same trivijalnosti čina koji je pokretač ove očajom izazvane odmazde, smatram kako bi sama ona trebala biti jednako sirova, jednako nazovipametna, odnosno, glupa kao i čin koji ju je pokrenuo. Jer iako je glupost vrlo horizontalno postavljena, i razum uspijeva ipak prevladati kontekstom kojem ne želim intelektualno obezvrjeđivati sebe, načinom da činim situaciju toliko ozbiljnom da vertikalan položaj intelekta, emocijom iskrivljujem i time počinjem gubiti samu suštinu sebe. Ne. Recipročnost mora u ovom slučaju biti detaljno točna. Jednak zub za kojeg se bori. Hladna, sirova, kaotično organizirana, automatska u neuspješnosti pri samom njezinom početku kao i obrnuto recipročna pri njenom kraju. Jer okus u ustima gorak je i od uzroka a i od posljedica. Kada ne bi bio, izvedba bi bila slaba i bljutava. A to si nipošto ne želim dopustiti. Ni pod koju cijenu.

Promotrimo li bliže akciju i njezinu reakciju, možda bi bilo bolje u njoj unijeti malo svoje mudrosti. Malo nečega što bi amortiziralo udarac koji intelekt dobiva kada svjesno isključuje sebe zbog provedbe ovog nauma. Jer je nemoguće razumno ovladati odmazdom načinom da bude identična njezinom uzroku. Ta ipak, ovdje je riječ o odmazdi. Nema ništa u njoj razumnoga. Čak štoviše, puka je suprotnost razumnome i svemu onome što razum predstavlja. Pitanje koje se postavlja jest: bi li njezina izvedba bila gora kada bi razmišljali ili kada bi razmišljanje kao čin zanemarili? Inteligentno nasuprot gluposti ismijavanje je onoga kome je odmazda namijenjena. No želimo li iskreno da ona bude smiješna ili da ona bude bolna? Iako ismijavanje može biti bolno. No pričamo li mi ovdje o istoj boli koja nam je nanesena i boli koju želimo nanijeti, ili puko zavaravamo sebe kako će ismijavanje, odmazdom okrunjene osobe, jednako naštetiti istoj, kada uviđamo da dotična osoba nije ni svjesna koliko god mi nju „razumno“ ismijavali, jer joj intelekt ne dozvoljava? U tom slučaju biram glupost. Ipak želim li biti dosljedan sebi, moram uvijek imati na umu, kroz čitavu izvedbu, kako će u najozbiljnijem slučaju odmazda pri samom početku biti lišena uspjeha koji bi me zadovoljio. Kada ne bi bila, to ne bi bila odmazda. Čovjeku treba ili podilaziti ili ga potpuno uništiti. Jer uvrijeđenom će odmazda biti odgovor. No učinimo li mu bol tolikom, za odmazdom on više neće žudjeti. Bol tolikom da će se pri pomisli na odmazdu on bojati.

Oglasi

Komentiraj

Nijedan komentar do sada.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s