Križ

 

pisschristlarge.jpg

 

Križ je za kršćane simbol muke kojom je Isus otkupio sve naše grijehe, uključujući istočni. Na godišnjicu pada Vukovara ističu se slike ruševina. Kužite analogiju? Možda djeluje morbidno, ali simbolika je na mjestu. Križ je trivijalan simbol pa nije čudo da se svugdje ponavlja. Križ je i simbol zbrajanja u matematici. Pa radi se o dvije crte jedna preko druge. Nije teško zamisliti da se više od jednog čovjeka sjeti to napraviti. Simboli se preklapaju, nema tu nikakve urote.

Naravno, u komentarima se rasplela diskusija o grijesima Crkve koji sa temom posta nemaju veze. Od svega mi je u oči najviše upao odgovor blogera koji proglašava nekršćane neupućenima i informira nas o svojoj pripadnostima BBB-ima. Koja je, složit ćete se, od presudne važnosti za temu, jer jedna od njihovih pjesama kaže da su “čuvari katoličke Crkve”. Čuvari koji ju čuvaju “kolcem, lancem i bokserom u glavu”, sve redom kršćanskim metodama, ljubeći Isusa i njegovo okretanje drugog obraza. Po kojem bi ga bez pardona odalamili da slučajno navija za Hajduk.

Idem se onda i ja malo osvrnuti na Crkvu i Isusovu požrtvovnost simboliziranu križem. Crkva je sama sebe prozvala ekskluzivnim koncesionarom oprosta grijeha, nešto kao donedavni monopol domaćeg telekoma. Ne krstite li se, službeno Isus vaše grijehe nije otkupio, a kako vam se istočni grijeh ne može oprostiti, sve da i nemate pojma što je to, slijedi vam pakao. Radilo se o oprostu ili fiksnoj telefonskoj mreži, Provider je samo jedan. Vjerujem da biste se kao Aboridžin nemalo iznenadili kada vam pred posljednjim sudom netko kaže,
“žao nam je, niste se krstili.”
“nisam se kršst? što se nisam?”
“krstili. krivi ste za istočni grijeh. to je smrtni grijeh.”
“ali ja sam živio na zapadu!”
“nema to veze, to su vaši preci napravili.”
“duh mučbur, praotac mora i oblaka? ne bi on nikad!”
“ne on, nego eva.”
“koja eva?”
“ona s jabukom.”
“dobro, nema veze. možemo se dogovoriti nekako?”
“kod nas ste gotovi, čekaju vas dolje u paklu.”
“čemu?”

Mislim da nebeska vrata po tumačenju Crkve izgledaju otprilike kao granična kontrola u zračnoj luci. S lijeve strane natpis EU (kršćani) i red u kojem stoje fini pravovjerni ljudi i prolaze kao na traci. S desne, “non-EU” i red u kojem stoje prljavi krivovjernici koje pregledavaju svakoga po minimalno pola sata. Kada već nekršćane na Zemlji gledaju ispod oka, zašto ne i na nebu? Vjerojatno je Isus to malo drugačije zamislio kada je rekao da otkupljuje sve naše grijehe. Trebao se konzultirati s pravnikom, očito nije dovoljno strogo definirao na koga se to odnosi.

Pogledamo li širu sliku, takvo razmišljanje zapravo ima smisla. Ako ste kršćanin, čitav život podržavate i financirate instituciju Crkve. To vam je nešto kao uplaćivanje u mirovinski fond kroz doprinose. Na mirovinu (raj) imate pravo samo ako ste uredno podmirivali svoje obaveze. Nemate li mirovinu, a prestari ste da bi radili, kopate po kontejnerima (pakao). Ili vas krovna institucija opljačka i prevari pa nemate pravo ni na što iako ste bili dobri i poslušni čitavo vrijeme. Naime, dovoljno je da se rastanete od muža koji tuče vas i vaše dijete i ekskomunicirani ste. Ako niste M.P. Thompson, naravno, koji se može crkveno razvesti preko veze bez posebnog razloga. Isus vas nikada ne ostavlja, ali Crkva to može bez pardona. Na njegovim načelima. I tako je jedna naša u medijima opjevana kršćanka živjela svoj život u vjeri, voljela muža, rađala djecu i prenosila vjeru na nova pokoljenja, da bi zatim pravo na raj izgubila rastavom i na instant lutriji dobila jednosmjernu kartu za pakao kada ju je njezin muž ubio kao psa. Muž kojeg će u zatvoru svećenik ispovjediti i tako mu s pozicije nebeske ambasade ponovno izdati zelenu kartu za Republiku Nebesku.


Oglasi

3 komentara

  1. super dijalog izmedu aboridzina i rasjog suca (ili koga god..). odmah drugi po redu poslije krsne i arjune 🙂

  2. Boga vas blagoslovio i prosvjetlio vam oči da upoznate Istinu Isusa Krista.

  3. “Boga vas blagoslovio i prosvjetlio vam oči da upoznate Istinu Isusa Krista.”

    nnda… Ok?

    A ta istina je?


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s